Ескрима

DSC_0182
Ескрима е филипинско бойно изкуство с оръжия.
Независимо, че в системата се използват основно пръчка, две пръчки, нож, мачете, меч, палмова пръчка, практикуващият Ескрима знае, че това са инструменти, с които изгражда и усъвършенства движенията, усещанията и механиката на тяло си, за да го използва като оръжие.
В случай на опасност, всеки предмет около теб или до теб може да се превърне в инструмент за самозащита. Ключове, мобилен телефон, чадър, химикал, бутилка са само няколко примера за това. Ескрима не само те учи как да използваш конкретно оръжие, а също изучава всички оръжия, сравнява техните преимущества и недостатъци, дистанция, в която можеш да използваш ефективно, теглото им.
DSC_0173DSC_0170
Ескрима те учи да използваш конвенционални и съвременни или безброй импровизирани оръжия, спазвайки едни и същи принципи и концепции. След известно време и натрупани тренировки, за практикуващият няма да има значение какво точно е оръжието. Същите концепции се използват и при бой с голи ръце. Филипинският бокс е важна част от обучението.
Филипинският бокс, който е система за самоотбрана с голи ръце и е неделима част от тренировките по Ескрима на WT Bulgaria, учи практикуващият, че реалното оръжие е самото тяло. Към стандартните удари от бокса са включени ритници, удари с колена и лакти.
Филипинският бокс е система, в която не се използват никакви оръжия, и понякога тренировките протичат изцяло с голи ръце. Спаринги, боксиране с въображаем противник, удари по чували с пясък, щитове и лапи са видове упражнения, които са от изключителна важност за Филипинския бокс и в нашето училище се практикуват доста често.
Практикуващият Ескрима постепенно ще започне да комбинира преимуществата на двете системи и ще разбере с какво Филипинския бокс допринася на системата с оръжия и обратното.