Най-ефективното бойно изкуство за самозащита от 300 години насам

Винг Чун (Wing Chun или Wing Tsun) е директно, просто и ефективно бойно изкуство. То е един от стиловете Кунг Фу, родили се в Южен Китай. Въпреки че е на около 300 години, то е сравнително ново, в сравнение с другите Кунг Фу стилове. Според легендата, Винг Чун е създаден от будистка монахиня Нг Муй и е наименовано на нейната студентка и сътрудничка Йъм ВингЧун.
Говори се, че Нг Муй създава стила вдъхновена от бой между жерав и лисица (жерав и змия, според някои източници). Тази битка помага за подобряването на идеите, които Нг Муй вече е имала в главата си. Стилове, имитиращи животни, са вече много разпространени в китайските бойни изкуства, но Винг Чун е напълно създаден за човешкото тяло и не се противопоставя на човешката философия.
Винг Чун се базира на няколко важни принципа: Едновременна атака и контраатака, икономия на движението, централна линия. Във Винг Чун се тренират рефлексни реакции, а не заучени техники, и практикуващият винаги учи да атакува вертикалната средна линия на тялото, където се намират всички слаби места на противника: очи, нос, гръклян, слънчев сплит и слабини.
Винг Чун е система за самоотбрана срещу потенциални заплахи. Но това не означава, че ние никога не правим първия ход. Особено, когато ситуацията е опасна и заплахата изисква бърза реакция. Винг Чун е ефективна система за контраатака.
Философията на Винг Чун е да се пазим от опасности, насилие и сбивания. Въпреки това ни дава необходимите инструменти и реалистичната перспектива за ситуациите, които са неизбежни да се случат.
Практикуващият Винг Чун се учи как ефективно да използва и да се защитава от удар с ръка, крак, коляно, лакти в различни дистанции. Правейки това, учениците се учат на ключови елементи от системата като баланс, тайминг, разстояние, експлозивност, координация и т.н. Така те научават при какви условия да ги използват, с каква стратегия и тактика.
Винг Чун е система, която всеки, на всяка възраст, независимо от телосложениетоп си, може да научи бързо. Тайната на Винг Чун е скрита в запаметяването на части от системата в паметта на мускултурата посредством редовно повторение на едни и същи концепции и принципи, на кратко трениране.
Форми:
Винг Чун системата учи на три форми без оръжие – Сю Ним Тао (Siu Nim Tao), Чъм Кю (Chum Kiu), Бю Дзе (Biu Tze), една форма с дървения манекен Мук Ян Джонг (Mook Yan Jong) и две форми с оръжия – Люк Дим Бун Куан (Luk Dim Boon Kwan) и Барт Чам Дао (Bart Cham Dao).
Формите не съдържат красиви движения. Винг Чун се фокусира върху ефективността и практичността вмество върху естетичното. Формите обаче са много важни за учениците за развитието на техниката им подобрението на формата им.

Бойната система Винг Чун се базира върху интелигентното прилагане на четири елементарни принципа:

 1. Пътят свободен ли е? Атакувай.
 2. Ако пътя не е свободен? Залепи се.
 3. Ако противника е по- силен? Поддай.
 4. Ако противника се отдръпне? Следвай.
Wing Tsun е бойно изкуство, а не боен спорт .
Във Винг Чун няма правила и  забранени удари. Тренира се бъркане в очите, ритници в слабините, удари във врата и гръкляна, това е и шанса на един по-слаб физически човек да излезе от ситуация на нападение от по-силен и по-голям физически
нападател.
Wing Tsun  разглежда боя в петте дистанции:
крака, ръце, лакти и колене, захвати и хвърляния, бой на земя.
Във Винг Чун има три философски течения, които изграждат духовния фон на бойното изкуство :
КОНФУЦИАНСТВО – регламентира отношението учител-ученик.
ДАОИЗЪМ – определя техниката, умното отстъпване и хармонията между противоположностите. Твърдото може да се победи с меко.  Скалата е твърда , водата е мека и я побеждава.
БУДИЗМЪТ дава неуморното и концентрирано упражняване и ориентировката в живота и битката.
Това, което прави Винг Чун уникално бойно изкуство, е така наречената тренировъчна система ЧИ САО (лепкави ръце). Тя тренира тактилните рефлекси или рефлекса на допир. Веднъж установили контакта с противника преставаме да се ориентираме оптически , а започваме да усещаме неговите намерения и така реагираме автоматично! Този подход за защита е уникален в света на бойните изкуства.
Колко време е необходимо да  изучавате Винг Чун? Достатъчно е да посещавате тренировките два пъти седмично . След половин година ще можете ефективно да се отбранявате срещу най-обичайните атаки!
Какво ти дава Винг Чун:
 • Самозащита
 • Самочувствие
 • Възможност за анализи на хора и ситуации, възприятие
 • Добра физическа форма и сила
 • Развитие на гъвкавост и рефлекси
 • Баланс и координация
 • Вътрешна дисциплина
 • Елемиониране на стреса
 • Здраве
 • Концепции, които ти въздействат цял живот
 • Приятелства, които продължават цял живот